19 August 2007

Matkultur och vinkultur

Att ha en rik matkultur verkar inte innebära att nationen har även en rik vinkultur, eller tvärtom. Jag har t.ex. inte kunnat uppleva något bra grekiskt vin hittills trots många semesterveckor där. Och trots att Iran (gamla Persien) har en gammal vinkultur, vet jag ingen äkta iransk mat som passar bra till vin överhuvudtaget – om man inte räknar grillade köttbitar (kebab) till äkta iransk mat! Iransk mat i sig kan vara ganska "berusande" men suddar bort vinet, speciellt om den har saffran. Det är kanske risets fel?

1- Shiraz är en stad i södra Iran med mångtusenårig vinkultur, därifrån druvsorten Shiraz (= Syrah) kommer och det var detta vin som stora poeten Hafez drack och skapade odödlig poesi.

2- Saffran är alkoholantagonist när det gäller påverkan i hjärnan. Gamla romare brukade dricka en 6-a saffran i hetvatten (man kanske kan kalla det för saffrante) innan de gav sig i väg till suptävling, har jag läst någonstans. Också vid för mycket rus kan man dricka en 6-a saffrante och se där, man kommer att känna sig spiknykter efter ungefär en kvart! Men jag har inte provat detta mot baksmälla, och naturligtvis sänker den inte promillehalten! Tyvärr!

1 comment:

Shiva said...

En god vän som läste detta invände att det inte är bevisat att druvsorten Syrah som kom till Australien för ca: 150 år sen och bytte namn till Shiraz, kommer ursprungligen från staden Shiraz i gamla Persien. Jag hade läst detta i en artikel som jag inte hittar nu. Har googlat nu och hittar otaliga sidor där samma berättelse upprepas. I många sidor pratar man om en riddare från korståget som tog druvan med sig från mellanöstern till Frankrike. Men det finns minst lika många sidor där det inte sägs varifrån Syrah kom till Frankrike. Det är svårt att bestämma det vetenskapliga djupet av så gott som alla dessa sidor.

Därmed kan jag hålla med vännen om att detta inte är bevisat! Läs mer på följande adresser:
http://www.systembolaget.se/Uppslagsbok/Druvlexikon#syra
http://www.cellarnotes.net/syrah.html
http://www.diwinetaste.com/dwt/en2004103.php
http://www.thenakedvine.net/2007/05/wine-school-lesson-7-syrahshiraz.html
http://www.abigslice.com/syrahmain.html (quick facts)