 |
عکس اوریجینال از ب.م. |
از بازگشت تا اعدام
حزب تودهٔ ایران و انقلاب بهمن ۱۳۵۷
نوشتهٔ: شیوا فرهمند راد
اثری پژوهشی و مستند به اسناد بیشمار فارسی و روسی و انگلیسی و ترکی آذربایجانی
در ۵۰۰ صفحه
حزب تودهٔ ایران از هنگام بنیانگذاریش در سال ۱۳۲۰، آغازگر مبارزه با فاشیسم و نازیسم هیتلری در ایران، و در آن هنگام شاید تنها حزبی بود که در نشریاتش مطالب بسیاری در مخالفت با آلمان نازی مینوشت. این حزب آورنده و رونقبخش فرهنگ تشکلها، سندیکاها، و اتحادیههای صنفی و کارگری، و همچنین سازمان جوانان و سازمانها و فعالیتهای ویژهٔ زنان، و انجمنهایی چون «طرفدران صلح»، و... به ایران بود. تعداد اعضای این تشکلهای مردمی، و از آن طریق تعداد اعضای حزب پیوسته افزایش مییافت و حزب به یک نیروی مطرح سیاسی تبدیل شده بود.
در آن سالها بسیاری از افراد سرشناس و روشنفکران نیز بر گرد حزب تودهٔ ایران حلقه زده بودند. حزب تودهٔ ایران چندین نشریهٔ سیاسی و کارگری و فرهنگی و ادبی منتشر میکرد که خوانندگان فراوانی داشتند. در محل باشگاه حزب همواره جلسات حوزههای حزبی و انواع کلاسها و در حیاط آن تئاتر و شعرخوانی و کارهای جالب و جذاب برای کارگران و جوانان جریان داشت.
حزب در دههٔ ۱۳۲۰ توانست ۹ نفر از اعضای خود را به نمایندگی مجلس برساند. این ۹ نفر در مجلس «فراکسیون توده» را تشکیل دادند و توانستند در سیاستگذاریهای دولت به نفع مردم و زحمتکشان مؤثر باشند. اندکی پیش از پایان رسمی جنگ جهانیِ دوم در اروپا، در اردیبهشت ۱۳۲۴ «در سازمانهای این حزب بیش از ۲۰۰ هزار کارگران، روشنفکران، پیشهوران، و دهقانان برجسته شرکت» داشتند. و عدهای که در تظاهرات حزبی به مناسبتهای گوناگون شرکت میکردند، در آن سال «در تهران به ۴۰ هزار و در تبریز به ۵۰ هزار نفر بالغ» میشد. این حزب در سال ۱۳۲۵ به مدت ۲ ماه و نیم سه وزیر در دولت ایران داشت.
این کتاب میکوشد نشان دهد که پس از انقلاب بهمن ۱۳۵۷ چرا حزب کمونیست تودهٔ ایران از رژیم تئوکراتیک جمهوری اسلامی پشتیبانی کرد؟ چه شد و چگونه کار آن «تنها حزب واقعی تاریخ سیاسی ایران»، «منسجمترین و سازمانیافتهترین حزب در ایران»، «بزرگترین حزب کمونیست خاورمیانه»، و... به آنجا رسید که بار دیگر رهبرانش و صدها تن از اعضایش به زندان افتادند، اعدام شدند، در مهاجرتی دیگرباره پراکنده شدند، و زندگانی بسیاری از آنان و خانوادههایشان بر باد رفت.
Read More...دنباله (کلیک کنید)
Summary only...