28 September 2007

Symapti med munkar?

Hörde att ett SMS har gått runt som föreslog att man skulle klä sig i röd i dag för att visa sympati med demokratirörelsen i Burma. Jag vet inte ens om jag har någonting i röd för att ta på mig men jag skulle inte göra det ändå, trots min djupa sympati med DEMOKRATIrörelsen i Burma. Röd är ju munkarnas färg och om jag klär mig i röd, visar jag ju sympati med munkarna snarare än med själva demokratirörelsen. Är demokratirörelsen i Burma samma som munkarnas rörelse?

Jag, som en ormbiten person som blir skrämd av alla slags rep, blir skrämd av alla slags religiösa rörelser och massdemonstrationer, och även av dumma människor som kastar sig på knä framför andra människor och kysser deras fötter. Med mina bristfälliga kunskaper vet jag inte om burmesiska munkar är bättre än iranska präster (mullorna) eller bättre än afghanska Talibaner (som betyder just ”munkar” för den delen, med extra pluralis: Taleb=munk, Taleban=munkar, Talibaner="munkar" i pluralis igen!).

Demokratirörelse i all ära men sympati med munkar? Jag vet inte.

2 comments:

Anonymous said...

Hej
Det är rätt tänkt och välskriven
Zende bashi

Anonymous said...

Det vore bra om man hade lite mer ingående kännedom om vad dessa munkars verkliga lära (typ deras towzih-al-masael) strävar efter i frågor om mänskliga rättigheter, kvinnofrågor, andra religioner, statens roll, äktenskap, arvsrätt, strafflagar, munkarnas roll i samhälle, etc. Det vore bra att veta vad deras "framtidsvision" är.

PS: Jag är rädd för röda och svarta färger. Alltså, hellst sekulära militärer än nya talibaner!